Targoviste - un oras atemporal

Targoviste - un oras atemporal 

Substratul geologic şi resursele de sol

       Litologia este variată, alcătuită din depozite din pleistocenul superior, din depozite aluvionale de terasă în zona Teiş, cât şi din depozite de pietrişuri, nisipuri, depozite loessoide care, împreună, au o grosime de 10-25 metri. Solurile din zona oraşului Târgovişte sunt soluri argiloiluviale brun-roşcate, cu orizont de humus de 20-40 centimetri, care le conferă o bună fertilitate pentru plantele de cultură. Solurile suferă impactul cauzat de urbanizare şi de activităţile industriale, mai ales în zona de sud a oraşului. Ca resurse minerale pot fi menţionate: pietrişurile şi nisipurile existente într-o zonă puternic aluvionară, petrolul şi gazele de sondă exploatate prin Schela de Petrol Târgovişte, cărbunele (lignitul) care este extras în apropierea municipiului la Şotânga şi Mărgineanca.  Municipiul Târgovişte are un teritoriu administrativ în suprafaţă de 4681 ha, din care suprafaţa intravilanului este de 1966 ha, iar în intravilan 100,7 ha reprezintă zona verde. După destinaţie: suprafaţa agricolă - 2141 ha (arabil - 917 ha, plantaţii viticole şi pomicole - 20 ha, păşuni şi fâneţe - 204 ha); păduri şi alte terenuri forestiere - 1035 ha; terenuri cu ape şi ape cu stuf - 102 ha; căi de comunicaţie şi căi ferate - 153 ha; terenuri ocupate cu construcţii şi curţi - 1248 ha; terenuri degradate şi neproductive - 2 ha.

       

Vegetaţia
       Trăsăturile învelişului vegetal poartă amprenta reliefului, a caracteristicilor termice şi de umiditate specifice, dar şi amprenta urbanităţii - cu arbori, arbuşti şi formaţiuni florale de decor.  Pe lunca Ialomiţei există grupări vegetale forestiere până la tufişuri şi comunităţi de pajişti cu caracter secundar. Vegetaţia forestieră, specifică zonei de silvostepă, este bine reprezentată de anin, plop, salcie, salcâm, cireşul sălbatic, carpen, stejar, gorun, platan, arţar, ulm, frasin, tei etc., iar subarboretul este constituit din păducel, sânger, lemn câinesc, măceş, porumbar, cătină, salbă moale, soc ş.a. Vegetaţia primară a fost profund modificată de activităţile antropice de urbanizare, încât este greu de stabilit caracteristicile vegetaţiei spontane în funcţie de condiţiile ecologice. Covorul vegetal ierbaceu a suferit mari transformări în ceea ce priveşte compoziţia floristică. Dintre ierbacee întâlnim: iarba grasă, pirul, trifoiul, mohorul, traista-ciobanului, neghina, iarba de gazon, muşeţelul, cicoarea, viorelele, toporaşii, păpădia, romaniţa.

       Fauna
       Lumea animală este caracterizată printr-un grad mare de adaptabilitate la mediu, formată din comunităţi de animale terestre, acvatice şi subterane. Cele mai des întâlnite sunt veveriţa şi vulpea, iar pe lunca Ialomiţei se întâlnesc diferite specii de rozătoare: iepurele, şoarecele de câmp, popândăul, ariciul. Dintre păsări mai frecvente sunt ciocănitoarea, cucul, pupăza, piţigoiul, eretele, coţofana şi, la tot pasul, - vrabia, guguştiucul şi norii de ciori care traversează oraşul în fiecare zi, de la un cap la altul, găsindu-şi condiţii optime de habitat.  Populaţiile acvatice creează biotopuri specifice în lacuri şi râuri, iar în apele curgătoare, ca nişte săgeţi de diamant pot fi zărite specii de clean, biban, scobar şi mreană."    


      Istoricul orasului
     In depresiunea intracolinară in care a apărut şi s-a dezvoltat oraşul Târgovişte s-au găsit urme de vieţuire din epoca neolitică şi aşezări sau morminte din diferite perioade ale epocii bronzului, dintre acestea remarcându-se mai ales tezaurul de la Perşinari. Din secolele II-III s-au gasit materiale ale civilizaţiei geto-dacice dar şi de ceramica romană. In nordul Târgoviştei, in cartierul Suseni, investigaţiile arheologice au dus la descoperirea a unor aşezări din secolele VIII-X, două monede byzantine de bronz atribuite impăratului Ioan I Tzimiskes, momentul revenirii Imperiului la Dunăre. In această zonă de contact intre drumul ce urma valea Ialomiţei şi drumul Câmpulungului din secolul XIV-lea s-a dezvoltat  primul târg permanent, menţionat mai târziu cu numele de Târgul de Sus sau Suseni. Creşterea rolului şi importanţei drumului comercial care lega centrul Europei de Dunărea de Jos, prin Sibiu şi Brasov, a constituit baza pentru dezvoltarea economică a aşezării de la Târgovişte. In a doua jumatate a secolului al XIV lea, caracterul urban al Târgoviştei se contura, o dovedesc urmele de locuinţe descoperite, intre care o casă spaţioasă de lemn cu pivniţă, cu o sobă de cahle decorate cu discuri ornamentale, distrusă de un incendiu, a cărui datare s-a facut datorită unor ducaţi de argint emişi de Mircea cel Bătrân intre 1386 şi 1394. Poziţia favorabilă, in mijlocul Tării Româneşti, pe importantul drum comercial care lega Braşovul de Dunăre, calităţiile strategice ale locului, precum şi gradul de evoluţie economică a aşezării cu trăsături urbane au determinat alegerea Târgoviştei ca scaun domnesc in timpul lui Mircea cel Bătrân. Important pentru originile oraşului este primul privilegiu acordat de Mircea cel Batran negustorilor polonezi, in 1403, el prevedea ca negustorii lioveni veniti in tara sa plateasca vama “numai intr-un loc, unde le va fi dezlegarea marfurilor, la Targoviste, si apoi sa-si sumpere ce-si vor pofti; iar din marfa lor domnia isi va cumpara ce-si va alege.” Prin alegerea Targovistei ca punct de vama pentru negustorii din Polonia se acorda o sursa de venituri, deschizandu-i-se, noi posibilitati de dezvoltare.
          Reşedinta domnească timp de trei secole, un important centru politic şi economic, Târgoviştea se prezinta ca un bastion in indelungata luptă a poporului român pentru independenta şi libertate in faţa turcilor otomani. A fost prezentă in hărtile Evului Mediu, zugravită intr-un amestec de realitate şi fantezie in gravuri incă din secolul al-XIV-lea. In acest oraş a intrat in funcţiune primul tipograf in limba română sau al unui mare artist al Evului Mediu – Corest ot Targoviste si Dobromir ot Targoviste, aducandu-şi astfel reputaţia de centru cultural cu influenţe largi in spaţiul larg românesc. Prima atestare a oraşului Târgovişte este considerată cea din anul 1396 când cetatea este amintită in relatarea de călătorie a bavarezului Schiltberger.
        Dionisie Fotino, istoric la inceputul veacului al XIX lea considera ca un oras ca Targoviste a evoluat având ca stramoş un oppidum roman, preluând o idée a lui Balthazar Walter. Acesta din urmă contemporan cu Mihai Viteazul lansase ideea că Târgoviştea fusese născută din temeliile unei cetăţi imaginare, Tervis. Târgoviştea a mai fost asemuită unui centru important de cult al zeitei Vesta. Numele de Targul Vestei il reproduce in 1872, in dictionarul sau geographic, Dimitrie Frundzescu. Una din strazile orasului se numea Tergum Vestae, municipalitatea crezand ca tergum inseamna in latineste targ, insa aceast cuvant inseamna spate. Cezar Bolliac a aratat ca numele Târgoviştei nu are de a face “catu-i negru sub unghie cu antica zână a focului.” Alţi istorici au plasat originile Târgoviştei intr-o dava dacica denumita Trifidava, insa nu s-au gasit dovezi arheologice care sa confirme aceasta ipoteza. Tradiţia dupa locuitorii Tarii Fagarasului, spune ca numele de Târgovişte ar veni de la locuitorii satelor Vistea se Sus si Vistea de Jos , ei ar fi intemeiat Târgul Vistii, dincolo de Carpati. In Europa exista mai multe localitati cu denumirea de Targoviste, majoritatea lor se afla in zona slavă a continentului. Trecând Dunărea, avem un sat Târgoviste in Macedonia, apoi avem unul in Bulgaria, in Ucraina avem sase sate cu nume apropiate de Targoviste (Torhovisce), in Polonia avem Targowisko.
         Evlia Celebi, un călător turc din secolul al XVII lea care a vizitat marile oraşe ale Europei a notat câteva lucruri interesante şi despre Târgovişte. Numele oraşului era scris in documentele de cancelarie domnească intocmite de pisarii ca Tragoviste, citită insă Târgovişte. In relatările de călătorie, hărţile medievale, sau monografii apărute in apus, numele orasului apare intr-o forma scurta : Tervisz ( la Ioan Honterus -1552 ), Tervis ( in 1545 la Sebastian Munster ), Targos ( in 1570 la Abraham Ortelius ), Terwisch ( in 1578 la Jaques Bongars ) sau Tarvis, intr-o gravura din secolul al XVII –lea. Stefan Munzer, in Cosmografia sau descrierea lumii nota la 1545 ca “ Târgovişte, in vorbirea obisnuita Tervis este capital Tarii Romanesti, sesizand existenta a doua denumiri paralele.” Din aceste informatii rezulta ca orasul in cursul Evului Mediu era numit Târgovişte, in limbajul de cancelarie, in cel diplomatic dar şi simplu Târg in vorbirea obişnuită.

Postări populare de pe acest blog

Vlad Tepes, date biografice

N.A.T.O - gestionarea situaţiilor de criză